Het is de versheid van thee die telt
Wist je dat wanneer de meeste theesoorten op de schappen van de supermarkt belanden, die vaak al oud en over hun hoogtepunt heen zijn? Nochtans heeft de versheid van thee een enorme impact op de smaak. Verse thee smaakt over het algemeen aromatischer en complexer. Net daarom haal je thee best in een speciaalzaak en zorg je voor de ideale omstandigheden om de versheid van je thee te bewaren.
Wanneer je thee koopt, bekijk dan of er informatie over de oogstperiode op de verpakking staat. Eens thuis hou je de thee weg van licht, warmte en vocht. Dat zijn meteen de basisregels voor het bewaren van thee.
Basisregels voor het bewaren van thee
Zoals vermeld, bewaar je thee het best op een plek waar het niet te warm, te vochtig of te licht is. Een goede bewaarplaats zorgt er namelijk voor dat je thee langer vers blijft, zijn aroma’s behoudt en dus langer lekker smaakt.
Vermijd vocht
Bewaar je thee waar de luchtvochtigheid laag is. Op een droge plaats dus. Dat maakt van een koelkast geen goede plek om thee te bewaren.
Hou het koel
Thee bewaart het best op een koele plek, weg van warmtebronnen zoals ovens en fornuizen.
Hoe donkerder, hoe beter
Ook teveel licht doet de smaak van thee vervagen. Bewaar je thee in een donkere omgeving. In een theeblik bijvoorbeeld, en zeker niet in een doorschijnend doosje of plastic zakje.
Weg met sterke geuren
Thee neemt de geur van zijn omgeving over. Thee bewaren in een kast waar je ook sterk geurende specerijen bewaart, is geen goed plan. Thee bewaren naast koffie evenmin. Zorg altijd voor een bewaarplaats zonder sterke geuren.
Bewaar thee luchtdicht
Ook aanraking met lucht heeft invloed op de bewaartermijn en smaak van thee. Een theeblik dat goed is afgesloten, is de beste manier bewaarplek voor thee.
Theekenners bewaren thee in een goed afgesloten bewaarblik, in een koele, droge en donkere omgeving.
De houdbaarheidsdatum van thee
De houdbaarheidsdatum op een pakje thee vertelt je eigenlijk weinig over de versheid van thee. Die datum gaat meer over hoe lang de producent van de thee de consistentie en productveiligheid van zijn product wil garanderen. Over de smaak zegt het meestal weinig. Zeker niet als je onze tips voor het goed bewaren van thee in acht neemt.
Thee die droog en verzegeld verscheept werd, is in perfecte staat wanneer jij het pakje koopt. Hoe ouder de thee, hoe meer kans dat de complexiteit van de smaak en het gehalte aan antioxidanten naar beneden gaat.
Theesoorten zoals groene thee hebben het snelst last van dat “verouderingsproces”. Zwarte thee en geroosterde oolongs verliezen hun smaak en kwaliteiten veel langzamer. Sommige soorten gedragen zich zelfs zoals bepaalde wijnen en worden beter hoe langer je ze bewaart. Tenminste, als je dat op een goede manier doet.
Wat met de thee in mijn keukenkast?
Voor je je hoofd begint te breken over hoe lang een bepaalde thee al in je kast staat, weet dan dat thee wellicht ouder is dan je denkt wanneer je die koopt. Niks om je zorgen over te maken. Zoals je al kon lezen, is de bewaartermijn van thee behoorlijk lang.
Aangezien de meeste winkels thee niet rechtstreeks bij de boeren kopen, heeft je favoriete thee er al een ganse reis op zitten eer jij ontspannen van je kopje nipt. Denk aan een aaneenschakeling van distributeurs en importeurs van over de hele wereld. Schrik er niet van als je thee al enkele maanden oud is voor je die in je keukenkast zet.
Hoe korter de keten van boer tot consument, hoe verser en voller van smaak de thee zal zijn.
Wat betekent dat precies voor jouw thee? Een jaar na de oogstdatum smaakt die nog steeds prima. Wel is het zo dat verschillende soorten een verschillende houdbaarheid hebben. Anderzijds is de belangrijkste factor de manier waarop jij je thee bewaart: weg van warmte, licht en vocht, in een goed afgesloten theeblik.
Hoe lang kan je verschillende soorten thee bewaren?
Op de verpakking staat altijd een THT of Tenminste Houdbaar Tot. In 99% van de gevallen is dat een behoorlijk lange termijn. Voor echte theeliefhebbers ruim voldoende tijd om de volledige voorraad soldaat te maken.
De belangrijkste factoren voor de bewaartijd van thee blijven de basisregels die je hierboven kan lezen. Respecteer je die, geniet je des te langer van de volle en complexe aroma’s van de thee.
Zwarte thee bewaren
De meeste mengelingen op basis van zwarte thee bewaren hun aroma’s zo’n twee jaar. Van bepaalde gerijpte zwarte theesoorten geniet je zelfs nog langer.
Groene thee bewaren
Groene thee heeft de kortste houdbaarheidstermijn van alle theesoorten. Het verval van groene thee smaak je dus sneller dan bij andere soorten. Onthoud dat verse groene thee eerder zoet is, niet bitter. Ondanks het feit dat je groene thee best een jaar kan bewaren, drink je de thee best op binnen de zes maanden.
Witte thee bewaren
Als je witte thee op de correcte manier bewaart en zet, smaak je de natuurlijke aroma’s nog maanden na de pluk. Sommige soorten witte thee worden gerijpt en ontwikkelen een diepe, houtachtige en zelfs kruidige smaak. Doe je dit niet, bewaar je witte thee best niet langer dan een jaar.
Kruiden- en fruitinfusies bewaren
Kruiden- en fruitinfusies bewaren ongeveer even lang als groene thee: zes maanden tot een jaar. Er zijn weliswaar theeboeren die experimentele ambachtelijke technieken toepassen op kruidenthee om die langer te bewaren.
Weet je niet zeker hoe lang je thee bewaart? Kijk dan naar de kleur van je thee. Hoe donkerder de kleur, hoe langer hij bewaart.
De versheid van thee beoordelen
Heb je geen flauw benul hoe lang een bepaalde theesoort al in je keukenkast staat? Geen nood. Er bestaat een simpel trucje om te weten te komen of je thee nog vers is. Het enige wat je nodig hebt is je neus.
Als je niks of nauwelijks iets ruikt wanneer je het theeblik opent, is de thee te oud om te drinken. Hoog tijd om nieuwe thee te kopen dus. Mogen we jou verleiden met ons assortiment?
Dit vind je vast ook interessant: