INDUSTRIËLE KOFFIES
Worden van meet af aan grootschalig aangepakt. Al van bij de teelt : gigantische plantages met een intensieve teelt, waar vooral de kwantiteit, de massale opbrengst van belang is. Die koffies worden minder selectief geoogst en in bulk vervoerd. Ze worden door grote industriële bedrijven gebrand en verwerkt. De norm is hier: een doorsnee-kwaliteit, zonder al te opmerkelijke afwijkingen, geen negatieve smaken, geen uitgesproken verfijnde smaken - want die gaan toch verloren in de vele soorten die dooreen gemengd worden. Wanneer een grootschalig bedrijf over "kwaliteit" spreekt, dan wordt koffie bedoeld die volledig machinaal verwerkt kan worden, zonder wisselende aanpassingen gebrand en verpakt kan worden en probleemloos verdeeld. Dat alles tegen een zo laag mogelijke kostprijs. Voor een industrieel koffiebedrijf geldt in eerste instantie economisch rendement.
AMBACHTELIJKE KOFFIE
Is een specialiteit op zichzelf. Artisanale vakmensen, waar ik mezelf onder reken, hebben alle stadia van aankoop tot verkoop zelf stevig in handen. Van welbepaalde en meestal kleine plantages kopen wij kwaliteitssoorten aan, premium koffies of specialty koffie. We kunnen ons permitteren de oogst van kleine koffietuinen uit te zoeken, om die zorgvuldig met elkaar te mengen : onze omzet is kleiner en ons cliënteel kieskeuriger. à Wanneer een koffie-ambachtsman of -vrouw over "kwaliteit" spreekt, dan beogen wij vooral de drank die uiteindelijk in de kop van onze veeleisende klant zal belanden.