Onze cups: industrieel composteerbaar
Begin dit jaar schakelden we daarom over naar industrieel composteerbare cups. Binnen de 12 weken breken de capsules af tot deeltjes van minder dan 2 mm in een industrieel composteringsproces. Om je een vergelijking te geven: de schillen van bananen en sinaasappels hebben ook 12 weken nodig om te composteren.
Waar deponeer je je gebruikte koffiepads en -cups?
Hoewel de meeste capsules uit aluminium bestaan, horen ze niet thuis in de blauwe zak voor PMD. Door het koffiegruis die na gebruik achterblijft, horen ze thuis bij het restafval. In principe zou je ze wel in de PMD-zak kunnen gooien als je het koffiegruis er steeds uithaalt. Maar aangezien de controle daarop heel moeilijk is, aanvaarden de intercommunales voor afvalophaling koffiecapsules niet in de PMD-zak.
Sommige koffiemerken claimen met bio-afbreekbare cups te werken die je bij het GFT zou mogen gooien. De meeste intercommunales voor afvalophaling gaan daar niet mee akkoord. Niet-industriële composteercentra kunnen ze niet voldoende afbreken. Het resultaat is vaak vervuilde compost.
Koffiepads en theezakjes bevatten kleine hoeveelheden plastic. Daarom horen ook pads en theezakjes niet thuis bij het GFT en wel bij het restafval. Dat lees je bijvoorbeeld op de website van OVAM (Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij).
Voor meer informatie over het sorteren van koffiecups en koffiepads kan je terecht op betersorteren.be.
Waar worden koffiecapsules gecomposteerd?
Gebruikte koffiecapsules worden gecomposteerd in een industrieel composteercentrum. Daar heerst een temperatuur van 60°C. Bij deze temperatuur worden de meeste ziektekiemen gedood. Een systeem van kunstmatige luchtafzuiging versnelt het composteerproces.
Wat gebeurt er met het organisch afval?
Het organisch afval wordt in het composteercentrum omgevormd door biogas of meststof.
Onze circulaire toekomstplannen
Naast de transitie naar industrieel composteerbare koffiecapsules verzamelen we de capsules niet langer in een foliezakje. We kozen voor een duurzamer alternatief: een kartonnen doosjes voor 10 cups, die per 12 verpakt zijn in een omdoos.
We werken ook al 25 jaar aan een volwaardig biogamma en zoeken verder naar koffieplantages die concrete duurzame acties opzetten. Marjolein blijft zich ook inzetten voor de koffiesector in binnen- en buitenland als lid van de Raad van Bestuur van de nationale beroepsvereniging KoffieCafé.
Hoe kan jij je steentje bijdragen?
De basis van circulariteit is het voorkomen van afval. Door eenmalige wegwerpverpakkingen te vermijden, effen ook jij het pad naar een zero waste toekomst.
Is er toch afval zorg je voor een zorgvuldige sortering.
Kies ook voor producenten met een hart voor duurzaamheid. Die duurzaam produceren, op een duurzame manier omgaan met koffieboeren, en ijveren voor een duurzame toekomst.
Meer weten over onze duurzaamheidsvisie? Lees dan ons charter rond transparantie en duurzaamheid.
Dit vind je vast ook interessant: