• Lorem ipsum

Het Alfabet van Koffie: Ontdek de B van Barista tot Brandprofiel

7 Oct 2024
door Marjolein

Van barista tot brandprofiel

Balans

De perfecte harmonie in je kopje. Balans in koffie betekent dat geen enkel kenmerk overheerst, maar dat er wel complexiteit in de smaak zit. Een gebalanceerde koffie biedt een aangename, afgeronde smaakervaring.

 

Barista

De kunstenaar achter de koffiebar. Een barista is een professional gespecialiseerd in het bereiden en serveren van verschillende koffievariaties. Een goed opgeleide barista heeft de kennis om voor elke klant de perfecte drank te maken.

Wil je graag thuis experimenteren met koffie? Hier heb je een overzicht van heel wat Barista Tools.

 

Biologisch

Koffie met respect voor de natuur. Biologische koffie wordt geteeld en geproduceerd zonder het gebruik van chemische meststoffen of pesticiden. Dit resulteert in een puurder product en ondersteunt duurzame landbouwpraktijken.

In ons gamma zit biologische gemalen & bonen koffie, bio koffiepads en bio koffiecapsules.

 

Bitter

Een van de vijf basissmaken in koffie. Bitterheid wordt vaak waargenomen als een prikkeling of nasmaak, vooral achterin de mond. Het wordt vaak geassocieerd met de smaak van cafeïne en andere alkaloïden in koffie.

 

Blend / Mélange

De kunst van het mengen. Een koffieblend is een combinatie van verschillende koffiebonen, meestal 2 of 3 soorten, die worden gemengd om unieke smaken te creëren en de beste eigenschappen van elke boon naar voren te brengen.

Alle koffies, behalve de Bio Mexico, zijn blends bij Koffie Kàn.

 

Blooming

Het ontwaken van de koffie. Blooming is het proces waarbij koolstofdioxide vrijkomt uit versgemalen koffiebonen wanneer er heet water over wordt gegoten. Het ziet eruit als een lichtbruine, ondiepe schuimlaag. Dit proces helpt bij het vrijmaken van aroma's en het voorbereiden van de koffie voor optimale extractie.

 

Body

De textuur van je kop koffie. De body van koffie beschrijft het mondgevoel en kan variëren van dun en delicaat tot sappig, stroperig en zwaar. Het draagt bij aan de algehele smaakervaring van de koffie.

 

Bourbon

Een speciale Arabica-variëteit. Bourbon is een hooggewaardeerde variëteit van de Arabica koffieboon, bekend om zijn complexe smaakprofiel met vaak zoete, fruitige tonen.

 

Brandgraad

De kleur van smaak. De brandgraad verwijst naar hoe licht of donker de boon is na het roostproces. Er zijn vele gradaties, zoals first crack, city roast, full city, second crack, Vienna, French roast en charcoal. Elke graad brengt unieke smaakeigenschappen naar voren. Wij branden tot net na de first crack, dat is een lichte branding.

Wil je meer leren over koffiebranden en de verschillende brandgraden? We schreven hier ook een blogpost over: Een blik op koffiebranden.

 

Brandprofiel

De weg naar perfectie. Een brandprofiel vertegenwoordigt hoe de luchtstroom en hitte worden gecontroleerd tijdens het roosteren. Dit bepaalt hoe snel de bonen een bepaalde brandgraad bereiken en beïnvloedt direct de uiteindelijke smaak van de koffie.

Door deze termen te begrijpen, kun je je koffie-ervaring naar een hoger niveau tillen. Experimenteer met verschillende blends, brandgraden en bereidingsmethoden om jouw perfecte kop koffie te ontdekken. Geniet van je reis door de rijke wereld van koffie!

Wil je meer leren over koffie of ben je op zoek naar de perfecte boon voor jouw smaak? Bezoek onze webshop voor een uitgebreid assortiment kwaliteitskoffies en accessoires.

 

Wellicht vind je dit ook interessant:

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »