Het Belang van Duurzaamheid in de Koffiebranche.
Onze passie voor koffie gaat hand in hand met een diepgaand respect voor de planeet en de mensen die betrokken zijn bij het proces, van boon tot kopje. Bij het telen, verhandelen en verwerken van koffie zijn best veel partijen betrokken. De oorsprongslanden kampen met verschillende uitdagingen op het vlak van milieu, arbeid en inkomen. En dat maakt de handel en duurzaamheid soms wat complex.
Laten we eens kijken naar de verschillende duurzaamheidskwesties binnen de koffie-industrie:
1. Milieueffecten van Koffieteelt:
De koffieteelt kan een aanzienlijke impact hebben op het milieu, voornamelijk door ontbossing en verlies van biodiversiteit. Bossen worden (of werden) soms gekapt om plaats te maken voor koffieplantages, wat resulteert in habitatvernietiging en verlies van ecosysteemdiensten. Daarom pleit Koffie Kàn voor meer duurzame landbouwpraktijken, zoals agroforestry en biologische landbouw en bieden we naast ons reguliere gamma ook een biologisch gegarandeerd gamma aan, al meer dan 30 jaar.
Zo minimaliseren we onze ecologische voetafdruk wordt de biodiversiteit behouden.
2. Klimaatverandering en Koffieteelt:
Klimaatverandering vormt een groeiende bedreiging voor de koffieteelt over de hele wereld. Veranderende neerslagpatronen, stijgende temperaturen en extreme weersomstandigheden kunnen de opbrengst en kwaliteit van koffiebonen negatief beïnvloeden. Dit ondervonden we niet enkel in 1975, maar opnieuw in 2021. De combinatie van nachtvorst en droogte had toen een grote impact op de Braziliaanse oogst, met hoge grondstof- en consumentenprijzen als gevolg.
Door heel doordacht aan te kopen, en niet mee te gaan in speculatie tracht Marjolein dit risico zoveel mogelijk te beperken. Zij is er ook van overtuigd dat investeren in kwaliteitskoffie - en er dus een duurzame prijs voor te betalen - er toe bijdraagt dat koffieplanten niet worden geforceerd, vroeger worden vervangen en daardoor resistenter zijn tegen ziektes en lage oogsten.
3. Eerlijke Handel en Armoedebestrijding:
De koffieketen is vaak gekenmerkt door ongelijke machtsverhoudingen en lage prijzen voor koffieboeren, wat leidt tot armoede en sociale ongelijkheid in koffieproducerende landen.
Bij Koffie Kàn zit de zoektocht naar goed buurstchap er al vanaf het begin in. Wij gaan er van uit dat een relatie op lange termijn enkel haalbaar is, als beide partijen evenwaardige inspanningen leveren. Daarom gaven we onszelf een paar jaar terug de uitdaging om zo transparant mogelijk te zijn. Niet enkel over hoe we produceren – wij verwelkomen zowel buren, verenigingen en collega’s bij bedrijfsbezoeken – maar ook over welke prijs wij betalen aan onze partners in de oorsprongslanden.
Want enkel door een duurzame prijs te betalen kunnen we garanderen dat de koffieboer nog lang prachtkwaliteit aan koffie kan leveren. Door die hogere prijs – rond of boven de Fair Trade prijs - en te investeren in projecten die de lokale economieën ondersteunen, helpen we de levensomstandigheden van koffieboeren te verbeteren en veerkrachtige gemeenschappen op te bouwen. Dat is ons streven naar een rechtvaardigere en duurzamere koffieketen.
4. Watergebruik en -vervuiling:
De koffieproductie vereist aanzienlijke hoeveelheden water, wat kan leiden tot waterstress en watervervuiling. Op koffieplantages wordt er continu gezocht naar betere methodes om minder water te gebruiken. Door efficiënt waterbeheer en het gebruik van duurzame landbouwpraktijken streven ze naar een verantwoord gebruik van waterbronnen en naar behoud van waterkwaliteit.
En in onze koffiebranderij wordt het gebruik van water volledig geweerd. Door de koffie na het branden te koelen met koude buitenlucht in plaats van water, vermijden we niet enkel onnodig gebruik van water. Het laat ons ook toe onmiddellijk na het branden te verpakken, wat de houdbaarheid van de koffie ten goede komt.
5. Gemeenschapsontwikkeling en Werkomstandigheden:
Veel koffieboeren en arbeiders worden geconfronteerd met uitbuiting en slechte arbeidsomstandigheden. Door koffie aan te kopen bij kleine koffieplantages en daar een hogere prijs voor te betalen dan gangbaar is, investeren we in de ontwikkeling van lokale gemeenschappen en het bevorderen van sociale rechtvaardigheid. Daarnaast steunen we de projecten van The Coffee Trust met onze Pachamama Bio. The Coffee Trust is een organisatie die in de koffiegebieden in Guatemala en Honduras maar liefst 5 projecten ondersteunt t.v.v. koffieplanters en hun familie. Naast educatieve projecten, scholing en vorming organiseert The Coffee Trust ook economische diversificatieprojecten en microkredieten. Zo verwerven de koffiefamilies een extra inkomen en zijn ze minder afhankelijk van de koffieoogst.
Bij Koffie Kàn is duurzaamheid meer dan alleen een modewoord, het is een manier van denken die je terug vindt in elke beslissing die we nemen. We blijven ons inzetten om voortdurend te verbeteren en te innoveren, zodat jij kunt blijven genieten van heerlijke koffie, zonder schade toe te brengen aan de planeet of de mensen die erop leven. Met elke slok Koffie Kàn, proef je niet alleen de rijke smaak van onze zorgvuldig geselecteerde bonen, maar ook de toewijding aan een duurzamere toekomst voor iedereen.