• Lorem ipsum

Hoe maak je koude koffie?

20 Aug 2021

Koude koffie: een koud kunstje?

Warme koffie die is koud geworden, is echt niet lekker. Een ijskoffie, daarentegen, bestellen we met plezier als alternatief voor onze dagelijks dampende kopje op warme dagen. Je vraagt je af hoe het komt dat koude koffie compleet anders smaakt dan koud geworden koffie. Onderzoekers in Cuba hebben misschien het antwoord gevonden.

Ze ontdekten dat onze smaakpapillen reageren op moleculen van verschillende temperaturen. De meeste reageren op moleculen van 20 tot 35°C. Alles wat daarboven of onder zit, wordt dus vergeten door de receptoren in onze mond. Heel heet of heel koud proef je daarom minder intens.

Bovendien speelt ons reukorgaan een grote rol bij smaakervaringen. Je zal vast zelf al gemerkt hebben dat een vers gezet kopje koffie je neus enorm prikkelt. Zo’n kopje zit dan ook boordevol aroma’s die via de damp hun weg vinden naar je reukorgaan. Een die koffie is afgekoeld, is er ook geen damp meer en vermindert dus ook jouw ervaring. Temperatuur speelt dus een grote rol in je smaakbeleving van koffie met verschillende zintuigen.

 

Waarom ijskoffie wél lekker is

Nu we weten waarom koud geworden koffie niet lekker is, blijft de vraag: waarom houden we wel van ijskoffie? IJskoffie is niet zomaar eender welke koffie die je over ijs giet. Eerst en vooral is het belangrijk dat je je koffie sterk maakt. Je gaat er namelijk ijs aan toevoegen en dus komt er smeltwater bij je koffie. Een tweede tip is om een aromatische, zachte koffie te gebruiken. Zo vermijd je dat je ijskoffie bitter en scherp smaakt.

Een aromatische, zachte koffie van Koffie Kàn voor een perfect ijskoffie-resultaat is Santos Mild maar ook de Koffie Kàn Gourmet is een uitstekende keuze dankzij z’n lage aciditeit. Je zet vervolgens koffie op dezelfde manier als je gewoon bent maar voegt iets meer koffie toe voor een sterkere smaak. Je laat de koffie vervolgens afkoelen en giet hem in een groot glas over ijsblokjes. 

Je kan ook filterkoffie invriezen in ijsvormpjes. Die gebruik je dan als ijsblokjes voor je ijskoffie. Wanneer de bevroren koffie dan smelt, leng je je ijskoffie niet aan. In dit geval is het dus ook niet nodig om je koffie extra sterk te maken.

 

Extra Koude Koffie-tips van Marjolein

  • Bewaar je koude koffie nooit in de koelkast. Net als warme koffie wordt koude koffie flets als je hem lang laat rusten. Dat zou dus zonde zijn van je koffie!

  • Schenk ook altijd je koffie over de ijsblokjes. Wil je je koude koffie bereiden met melk, siroop of suiker, voeg ook dan de koffie als laatste toe. 

 

Daarnaast bestaan er heel wat ijskoffies waarin veel melk, siroop en suiker zit. Een ijskoffie smaakt dan uiteraard een stuk lekkerder dan koud geworden koffie. De smaak van de koffie primeert dan niet langer: je smaakt de combinatie met melk, siroop en suiker. Eigenlijk is het eerder een Coffeeshake. Ook lekker en verfrissend op warme dagen!

 

Fan van coffeeshakes?

Dan is een Iced Caramel Coffeeshake vast iets voor jou. Een heerlijk recept van Marjolein om van te genieten!

 

Zeg niet zomaar koude koffie tegen Cold Brew

Je ziet het af en toe op menukaarten staan maar wat is Cold Brew eigenlijk? Cold Brew is een zeer trage manier om gekoelde koffie te maken zonder dat hij sterk of wrang smaakt. Ook hier is de keuze van de koffie belangrijk: kies voor een fijne, zachte koffie met een goede body en een uitgebalanceerde zuurtegraad. Een goede keuze is de Koffie Kàn Santos Mild of Aroma Maragogype.

De infusietijd van Cold Brew is ontzettend lang: van 12 tot wel 24 uur! Dat zorgt ervoor dat deze techniek indrukwekkend veel smaakeigenschappen van de koffie losmaakt. Je kan Cold Brew in verschillende soorten potten of kannen bereiden. Belangrijk is dat de pot of kan afsluitbaar is met een deksel. Wij gebruiken bijvoorbeeld een Mason Jar – wellicht beter bekend als de hippe weckpot met deksel.

 

Recept: Cold Brew

Ingrediënten

(voor 2 personen)

  • 1 liter gefilterd koud water
  • 70 gram (grof) gemalen Koffie (zoals Santos Mild van Koffie Kàn)


Benodigdheden

  • Een Mason jar of cafetière


Bereiding 

  1. Vul je Mason Jar of andere afsluitbare pot of kan met 0,75 liter koud water en voeg de gemalen koffie eraan toe. Giet vervolgens de rest van het water (0,25 liter) erbij zodat alle koffie onder staat.
  2. Roer voorzichtig alles door elkaar om de koffie grondig met het water te mengen.
  3. Sluit de Mason Jar af. Gebruik je een cafetière, sluit de kan dan af met cellofaan of laat het deksel met opgetrokken filter op de kan staan. Zo blijft de koffie in contact met het water.
  4. Bewaar de pot op een donkere en koele plek en laat alles 12 tot 18 uur ‘trekken’. Zo krijgt de koffie voldoende tijd om z’n smaak af te geven.

Je filtert voor serveren de Cold Brew best twee maal om een heldere koffie over te houden. Dat doe je zo:

  1. Giet het koffiemengsel voorzichtig door een metalen filter met hele fijne gaatjes of door een kaasdoek. Zo ben je zeker dat de grootste hoeveelheid gemalen koffie uit het mengsel is.
  2. Filter een tweede keer door een papieren filter. Die zorgt ervoor dat ook alle kleine korrels achterblijven.

Je kan uiteraard ook slechts één keer filteren en meteen kiezen voor de papieren filter. Hou er dan wel rekening mee dat het filterproces een stuk trager zal verlopen.

 

Cold Brew in beeld

Marjolein vond een heel goede video die je in enkele minuten toont hoe het bereiden van een Cold Brew in z’n werk gaat.

 

 

Recept: Cold Brew & Tonic

Koffie en tonic zijn een verrassend lekkere combinatie. In de zomer een geknipte verfrissing met een lichte bitterheid en een fijne citrustoets. Kies steeds een kwalitatieve tonic met een aangename bubbel. Die bubbels zijn belangrijk voor het eindresultaat. Zonder de typische tonic-bubbels smaakt het teveel naar een ‘platte’ limonade en verlies je de typische, complexe smaak van deze longdrink.

Ook de kwaliteit van de koffie speelt een belangrijke rol voor Coffee and tonic. Wij verkiezen Cold Brew over espressoshots voor deze bereiding. Espressokoffie heeft meer koffiedeeltjes waar de bubbels in de tonic op reageren en waardoor ze verdwijnen. Cold Brew is helderder en dus meer geschikt in combinatie met sprankelende tonic.

Als de Cold Brew echt koud is, heb je geen ijsblokjes nodig. Zo hou je meer bubbels over in je glas.

 

Ingrediënten

(voor 2 personen)

  • 200 ml Indian Tonic
  • 50 ml sterke, erg koude Cold Brew-koffie
  • Eventueel enkele ijsblokjes


Benodigdheden

  • Een hoog glas of champagneglas


Bereiding 

  1. Giet de Indian Tonic in een hoog glas of champagneglas.
  2. Giet langzaam de Cold Brew bij de tonic.
  3. Werk af met een schijfje limoen of sinaasappel op het glas.


Ice Drip Coffee

De Ice Drip Coffee, ook gekend als Kyoto Coffee of Dutch Coffee, is een gesofisticeerde variant op de Cold Brew. Om Ice Drip Coffee te maken, druppel je heel langzaam ijswater over gemalen koffie. Dat doe je niet in een weckpot zoals bij Cold Brew. Je hebt daarvoor een speciaal ontworpen koffiemaker nodig, die veel weg heeft van een apparaat uit een scheikundig lab.

Door dit instrument te gebruiken baant het ijskoude water zich druppel voor druppel een weg door de gemalen koffie heen. Ook hiervoor heb je best wat geduld nodig. Het duurt zo’n 24 uur eer de Ice Drip Coffee klaar is voor consumptie. Maar volgens de kenners wordt je geduld ruimschoots beloond. De techniek zorgt voor een koffie die zelfs de meest complexe smaken van de koffieboon zal proeven.

 

Doe jezelf Cold Brew koffie cadeau

 

hario cold brew mizudashi
Hario Mizudashi Cold Brew koffiezet
Santos Mild koffie
Santos Mild

 

Dit vind je misschien ook interessant:

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »