Waarom een goed onderhoud van je koffiemachine zo belangrijk is
De hoofdreden is kalk. Dé boosdoener wanneer het gaat om verstoppingen. Maar er zijn nog vele redenen waarom je best ook tijd besteed aan het onderhouden van je koffiemachine. Laten we bekijken wat er kan gebeuren als je je koffiemachine niet of te weinig reinigt:
- Onderdelen gaan sneller stuk en dat kost je een pak geld,
- De koffiemachine slaagt er niet meer in om de temperatuur optimaal te regelen, waardoor je koffie te heet of te koel overgoten wordt,
- Je koffieapparaat gaat lekken,
- Er verschijnen schimmelsporen die gezondheidsrisico’s inhouden, en
- De smaak van je koffie verandert, wat zonde is van je koffiebonen.
Redenen genoeg dus om je koffiemachine de nodige zorg te geven. Hieronder leren we je wat je precies wanneer moet doen om je koffiemachine te beschermen tegen kalk en schimmels. Én dus de heerlijke smaak van je koffie zo goed mogelijk te bewaren.
Het beste onderhoud voor je koffiemachine
Of je nu een volautomatische koffiemachine hebt of een erfstuk van je oma gebruikt: elke machine heeft onderhoud nodig. Het ene type vraagt meer liefde dan andere. Hou je de volgende tips in je achterhoofd, bescherm je de werking en de smaak bij elk apparaat.
1) Dagelijks onderhoud
Vijf minuutjes. Meer vraagt een dagelijks onderhoud van je koffiemachine niet.
Ruim de koffieresten op
Verwijder het gebruikte koffiegruis, de gebruikte filters, capsules of koffiepads meteen na elk gebruik. Maak ook de houder schoon. Bij automatische koffiemachines met lekbak ledig je de lekbak dagelijks. Zo voorkom je schimmelvorming en lekken.
Maak je machine schoon
Gebruik je je koffiemachine dagelijks, dan reinig je die ook dagelijks. Een simpele vuistregel. Stel je niet al te veel voor van deze poetsbeurt. Ga met een vochtige doek over de plek waar je mok stond en maak het waterreservoir leeg.
Reinig de melkopschuimers
Bij koffiemachines met een melksysteem is het geen overbodige luxe om het melksysteem dagelijks schoon te maken. Melkresten laten bij elk gebruik sporen na en veroorzaken snel geurtjes en schimmels. Spoel daarom de melksystemen elke dag.
Staat een heerlijke latte bovenaan jouw verlanglijstje? Lees dan onze blog “Welke melk kies je voor koffiebereidingen?”
2) Wekelijks onderhoud
Ook het wekelijkse onderhoud van je koffiemachine hoeft geen uren van je kostbare tijd te kosten. Elke week de losse onderdelen uit je koffiemachine te halen en afwassen, is voldoende. Besteed de nodige zorg aan de melkopschuimers. In het melkreservoir en melkslangetje blijven snel sporen achter. Dat melkslangetje vervang je zelfs beter na drie maanden intensief gebruik.
3) Tweemaandelijks onderhoud
Om de strijd aan te gaan tegen kalkresten en de impact daarvan op jouw toestel en de smaak van je koffie vervang je de waterfilter om de twee maanden. Sommige machines geven een signaal wanneer het tijd is om de filter te vervangen. Doet jouw machine dat niet, hou je de staat van de filters zelf in de gaten.
Wil je deze tweemaandelijkse kost liever vermijden, gebruik dan water met weinig of geen kalk. Je leest er alles over in het artikel “Welk water voor je koffie?”
4) Viermaandelijks onderhoud
Om kalk helemaal geen kans te geven, ontkalk je je koffiemachine om de vier maanden. Zo ben je zeker dat je nog lang kan genieten van je koffiemachine én de heerlijke smaak van je lievelingskoffie.
De smaak van koffie op z’n best
Een goed onderhoud van je koffiemachine betekent minder kalk, minder melkresten en minder bacteriën. Dat zorgt ervoor dat je koffiemachine langer meegaat én dat de smaak van je koffie beter tot z’n recht komt.
Daarom vind je in de Koffie Kàn webshop tal van onderhoudsproducten om je koffiemachine de nodige zorg te geven.
Dit vind je vast ook interessant: