• Lorem ipsum

Matcha of koffie: waarom kiezen?

19 Sep 2022
door

Een handige gids voor de fervente koffieleut

Wat is matcha?

Matcha is een groene thee uit Japan. Daar worden de groene bladeren van de Gyokuro plant fijngemalen tot een poeder. Matchathee zetten is dus een ander procedé dan de gekende theebereidingen met losse bladeren of theezakjes. Om matcha te maken, los je het poeder op in water of melk.

Matchathee wordt al eeuwenlang gedronken door boeddhisten en monniken. Het houdt hen namelijk wakker tijdens het mediteren. Een logisch gevolg van de cafeïne in matcha. Zeg niet zomaar groene thee tegen matcha. Chinezen noemen matcha ‘het elixer des levens’. Zij zijn rotsvast overtuigd van de positieve effecten van matcha.

 

Zeg niet zomaar groene thee tegen matcha!

 

De ene matcha is de andere niet

De Ceremonial Matcha thee in de webshop van Koffie Kán groeit in de heuvels van Kagoshima, ten zuiden van Japan. Deze plaats staat bekend om zijn theebladeren van hoogwaardige kwaliteit. Het poeder van deze bladeren dient niet enkel om matchathee mee te zetten maar ook om een extra smaak toe te voegen aan lattes, cocktails of mocktails. Daarnaast is dit type matcha populair in de wereld van de bakkers.

 

De voordelen van matcha

Over de voordelen van matcha is al heel wat geschreven. De meeste claims benoemen onderstaande gezondheidsvoordelen:

  • Kan je niet zo goed tegen koffie? In matcha zit cafeïne maar in mindere mate dan in koffie. Dat wil zeggen dat je wel meer focus en energie krijgt, zonder nadelen zoals nervositeit.

    Anderzijds weet je – door het lezen van onze blog “Is koffie gezond?” - dat nervositeit door cafeïne afhangt van hoe regelmatig je koffie drinkt. Neem je dagelijks een kopje koffie, zal je het stimulerende effect van cafeïne niet of nauwelijks merken. Wie nooit koffie drinkt, is er veel gevoeliger voor. Belangrijk is om met mate van koffie te genieten en steeds kwalitatieve koffiemelanges te kiezen. Zoals de heerlijk zachtaardige koffie van Koffie Kàn.

  • Naast cafeïne bevat de thee L-theanine, een stof die bekend staat voor zijn kalmerend effect.

  • Matcha zou bomvol antioxidanten zitten. Meer dan in een andere theesoorten. Deze antioxidanten zouden ook een beschermende werking op je lichaam hebben.

  • Van matcha wordt ook beweerd dat het een ontstekingsremmende werking heeft op je immuunsysteem.

  • Ook voor wie graag enkele kilo’s kwijt wil, is matchathee een goede keuze. Tenminste als het klopt dat matcha je metabolisme een boost geeft.

  • Als laatste wordt matcha opgevoerd als een middel om je lichaam te detoxen.  Dit door schadelijke metalen in je lichaam af te voeren.

Wat er ook van zij, matcha is een heerlijk drankje. Een lekkere afwisseling tussen je dagelijkse koffiemomentjes.

 

 

Mythes over matcha ontkracht

Samen met zijn populariteit groeide ook het aantal misverstanden over matcha. Tijd om enkele mythes over het groene poeder te ontkrachten

 

Er bestaat enkel Japanse matcha

Niet waar. Hoewel de oorsprong van matcha in Japan ligt, bestaat er ook Chinese en Koreaanse matcha. De meest populaire variant – en volgens kenners ook de meest kwalitatieve – blijft Japanse matcha.

 

‘s Avonds matcha drinken is een slecht idee

Matcha bevat cafeïne en zou een effect hebben op je energieniveau. We laten de keuze aan jou maar net zoals koffie drink je beter geen matcha net voor het slapengaan.

 

Alle matcha smaakt bitter

Zeker niet! Integendeel. Net zoals bij koffie is een bittere smaak niet de bedoeling. Smaakt je kopje matcha bitter, is de thee ofwel niet goed klaargemaakt ofwel van minderwaardige kwaliteit. Kwalitatieve matcha is vrij prijzig maar zijn geld zeker en vast waard. Denk er ook aan: hoe groener het poeder, hoe beter de kwaliteit.

 

Hoe groener het poeder, hoe beter de kwaliteit van de matcha.

 

Matcha is moeilijk te bereiden

Het is helemaal niet moeilijk matcha thee te zetten. Het is wel belangrijk om dat op de juiste manier te doen. Verder in deze blog lees je hoe je matcha thee zet.

 

Er bestaan ook gedecafineerde matcha

Helaas niet. Als je op je cafeïne-inname let, wees je er dan van bewust dat elke matchavariant cafeïne bevat. Weliswaar een heel laag cafeïnegehalte.

 

Koffie en matcha: same difference?

Koffie en matcha hebben heel wat gelijkenissen. Er hangen verschillende gezondheidsclaims rond. Net zoals de ene koffie de andere niet is, geldt dat ook voor matcha. Beide drankjes bevatten cafeïne. Hun smaken worden allebei gebruikt in lattes, cocktails, mocktails, gerechten en patisserie. Behalve dat matcha van theebladeren wordt gemaakt en koffie van koffiebonen, welke andere verschillen bestaan er?

Een kopje matcha bevat minder cafeïne dan een kopje koffie. Beide drankjes zorgen daardoor voor extra energie. Beide bevatten ook weinig calorieën. Anderzijds is de zetwijze van koffie wellicht iets eenvoudiger dan die van matcha. De prijs van koffie is alleszins lager dan die van matcha. Dat maakt koffie een stuk toegankelijker dan matcha.

Ons advies? Combineer het beste van twee werelden. Geniet van je dagelijkse koffiemomenten en vervang eens een kopje koffie door een kopje matcha.

 

De traditionele Japanse zetmethode voor matchathee

Een heerlijk kopje matcha vraagt om kwaliteitsvol matchapoeder, een brede kom (matchawan), een bamboe garde (chasen) en een bamboe lepel (chashaku).

Met het onderstaande stappenplan zet je in een handomdraai een heerlijk kopje matchathee:

  1. Neem een brede kom uit de kast, bijvoorbeeld een cornflakes kommetje. Het leukste is natuurlijk om de thee te maken in een echte matcha-kom of matchawan. In de Koffie Kàn webshop vind je een leuke giftbox met daarin alle benodigdheden.
  2. Schep 1 gram (een halve theelepel) matchapoeder in het kommetje met behulp van de bamboe lepel.
  3. Gebruik de garde om klonters uit het poeder te halen.
  4. Voeg 80 milliliter warm water toe aan de kom. Dat water mag niet warmer dan 80°C zijn.
  5. Klop de thee op en meng het matchapoeder met het water tot je een mooie schuimlaag ziet. Dit doe je aan de hand van M- of W-bewegingen uit te voeren met de bamboe garde.
  6. Klaar is kees: je kopje matcha is klaar!

 

TIP: Laat kokend water 3 minuten afkoelen. Dan heeft het water de temperatuur van ongeveer 75 à 80°C. De ideale temperatuur voor matcha.

 

Bakken met matcha: Matcha cake recept

 

Bakken met matcha: Matcha cake recept

De smaak van matcha is ook perfect om een extra dimensie aan patisserie te geven. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke matchacake. Hieronder vind je het recept voor een matchacake met zwarte sesam.

 

Ingrediënten

Matchabeslag:

  • 115 gram patisseriebloem
  • 12 gram matcha (culinair)
  • ¾ theelepel bakpoeder
  • 2 eieren
  • 56 gram plantaardige olie (bijvoorbeeld: koolzaadolie)
  • 125 gram rietsuiker
  • 60 milliliter kokosmelk
  • Een halve theelepel vanille extract
  • Snufje zout

 

Sesam beslag:

  • 115 gram patisseriebloem
  • ¾ theelepel bakpoeder
  • 2 eieren
  • 56 gram druivenpitolie
  • 30 gram zwarte sesam tahini
  • 125 gram rietsuiker
  • 60 milliliter lichte kokosmelk
  • Een halve theelepel vanille extract
  • Snufje zout

 

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Meng in de eerste kom de bloem, matcha, bakpoeder en zout. Meng in de tweede kom: de bloem, bakpoeder en zout.
  • Meng in een derde kom de eieren, olie, suiker, kokosmelk en vanille en in een vierde kom meng je de eieren, olie, tahini, suiker, melk en vanille.
  • Breng de eerste en de derde kom samen en meng goed. Doe hetzelfde voor de tweede en de vierde kom.
  • Vet de cakevorm in of leg er wat bakpapier op.
  • Vul de vorm met een laagje matcha beslag. Daarna doe je er een laagje sesam beslag over. Wissel af tot beide beslagen op zijn.
  • Met een mes maak je een zigzagbeweging in het beslag, startende vanuit de linkerbovenhoek. Doe hetzelfde in de tegenovergestelde richting.
  • Bak de cake ongeveer 60 minuten (afhankelijk van je oven). Laat daarna 15 minuten afkoelen in de bakvorm en haal ze er vervolgens uit.
  • Smakelijk!

 

Dit vind je vast ook interessant:

 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »