• Lorem ipsum

Stijgende koffieprijzen: Impact op kwaliteit en duurzaamheid

13 Aug 2024
door Marjolein

Recente ontwikkelingen op de wereldwijde koffiemarkt

De afgelopen dagen heeft de koffiewereld een aanzienlijke stijging gezien in de grondstofprijzen van koffie. Deze ontwikkeling heeft verstrekkende gevolgen voor zowel producenten als consumenten. Bij Koffie Kàn volgen we deze situatie op de voet en willen we inzicht bieden in de oorzaken en mogelijke gevolgen van deze prijsstijging.

 

Onverwachte vorst in Brazilië

De hoofdoorzaak van de recente prijsstijging is een onverwachte vorstperiode in Brazilië, 's werelds grootste koffieproducent. Boeren hebben lichte vorst gemeld in de Cerrado Mineiro regio, het op een na belangrijkste productiegebied van de Braziliaanse koffiestaat Minas Gerais. Hoewel de vorst relatief licht was en niet te vergelijken met de ernstige vorstperiode in 2021, heeft het toch een significante impact op de grondstoffenmarkt gehad.

Als gevolg van deze berichten zijn de koffieprijzen op de internationale markten met meer dan 20% gestegen sinds het voorjaar. Beleggers kopen nu koffiefutures om zich in te dekken tegen mogelijke productieproblemen in de toekomst. Als koffiebrander is zo'n grote impact van beleggers soms zeer frustrerend, omdat het markteffecten vergroot.

 

Impact op koffieproductie

Vorst kan de opbrengst van koffieplantages aanzienlijk verminderen als deze intens is. Het veroorzaakt bladval, wat de vitaliteit van de koffieplanten vermindert. De huidige oogst in Brazilië is gelukkig bijna volledig binnen, maar een ernstige vorst zou wel de productiecapaciteit voor 2025 kunnen beïnvloeden.

 

Andere factoren die de koffiemarkt beïnvloeden

Naast de vorstdreiging in Brazilië spelen er nog andere factoren mee die de koffieprijzen beïnvloeden:

  1. Verminderde export uit Vietnam: Als 's werelds grootste producent van robusta koffie zag Vietnam zijn koffie-export in juli met 29,3% dalen ten opzichte van vorig jaar.
  2. Droogte in Vietnam: Er zijn zorgen dat aanhoudende droogte de koffieoogst in Vietnam kan beschadigen, wat de toekomstige wereldwijde robusta-productie zou kunnen beperken.
  3. Toegenomen export uit Brazilië: Ondanks de vorstdreiging steeg de Braziliaanse koffie-export in juli met 44% ten opzichte van vorig jaar.
  4. Herstel van koffievoorraden: De voorraden van zowel robusta als arabica koffie zijn gestegen tot het hoogste niveau in meer dan een jaar, wat normaal gesproken een dempend effect zou hebben op de prijzen.

 

Koffie Kàn's aanpak in turbulente tijden

Bij Koffie Kàn staat kwaliteit voorop. Wij werken uitsluitend met 100% Arabica koffies die groeien in de hooglanden van Latijns-Amerika. Deze keuze voor kwaliteit en duurzaamheid blijft onveranderd, ongeacht de schommelingen in de markt.

Prijsstijgingen vormen een uitdaging voor elke consument natuurlijk. Daarom zetten we ons in om de impact hiervan zoveel mogelijk te minimaliseren. Langdurige relaties met koffieboeren en efficiënt voorraadbeheer helpen om prijsschommelingen op korte termijn op te vangen. En gelukkig was de voorraad voor 2024 volledig ingedekt, dus er is op dit moment nog geen probleem.

Toch kan niet worden uitgesloten dat deze ontwikkelingen op termijn invloed zullen hebben op de prijzen. Mocht dit het geval zijn, dan hoor je dat natuurlijk ruim op voorhand.

 

Toewijding aan kwaliteit en duurzaamheid

In tijden van onzekerheid op de koffiemarkt, blijft Koffie Kàn trouw aan haar principes. We blijven investeren in duurzame landbouwpraktijken en eerlijke handelsrelaties met koffieboeren. Deze aanpak helpt niet alleen om de kwaliteit van de koffie te waarborgen, maar draagt ook bij aan de stabiliteit van de koffieproductie op lange termijn.

Want wij geloven dat deze benadering niet alleen goed is voor het milieu en de koffieboeren, maar ook voor de consument. Door te kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid, kunnen wij jou blijven voorzien van hoogwaardige koffie, ook in uitdagende tijden.

 

De huidige situatie onderstreept het belang van duurzame praktijken in de koffie-industrie. Door te investeren in langdurige relaties met boeren en duurzame landbouwmethoden, kunnen wij beter omgaan met marktfluctuaties en tegelijkertijd een consistent hoogwaardig product blijven leveren.

Terwijl de koffiemarkt zich aanpast aan deze nieuwe realiteit, blijft Koffie Kàn zich richten op haar kernwaarden: authenticiteit, kwaliteit en duurzaamheid. Zo zorgen wij ervoor dat koffieliefhebbers kunnen blijven genieten van hun dagelijkse kopje troost, ongeacht de uitdagingen in de wereldwijde koffiemarkt.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »