• Lorem ipsum

Welk water voor je koffie?

25 Apr 2021

Het beste water voor je koffie

Smaakgevend vs. smaakloos water

De smaak van water hangt af van de verschillende bestanddelen die je in water vindt en die elk water z’n eigen smaak geven. Zo zit er altijd een bepaalde hoeveelheid ijzer in. Een hoog ijzergehalte proef je en kan je soms zelfs zien. Bijvoorbeeld als je melk in je koffie giet en die slaat groen uit, dan weet je dat het ijzergehalte in het water te hoog is.

 

Daarnaast zit er ook kalk in water, een stof die water ‘hard’ maakt. Zo’n hard water neutraliseert het aroma en geeft koffie zelfs een bittere smaak. 

 

Ook zuurstof in water speelt een rol bij de uiteindelijke smaak van je koffie. Als je warm water uit de kraan laat stromen en het ziet er wit uit door de luchtbelletjes, dan weet je dat er teveel zuurstof in het water zit. Je verlaagt het zuurstofgehalte van dat water door het even te laten doorkoken. Een mooie balans in zuurstofgehalte is belangrijk want te weinig zuurstof in het water is dan weer nefast voor het koffiearoma.

 

TIP: Wil je water verzachten, laat het dan even doorkoken voor je het opgiet. De kalk slaat neer en ook een teveel aan zuurstof verdwijnt uit het water.

 

Leidingwater: water met een smaakje?

Elk leidingwater heeft een bepaalde zuurtegraad of pH-waarde en die varieert van land tot land. Belgisch leidingwater heeft een neutrale zuurtegraad van 7pH. Zo vreet het water de leidingen niet aan, en roesten of oxideren onze leidingen dus niet. 

 

Neutraal water is ideaal om koffie mee te zetten: het geeft je koffie de kans om volledig tot ontplooiing te komen. Op dat vlak scoort ons leidingwater dus goed. Maar het bevat ook chloor en soms stromen er restanten van soldeermateriaal, nitraten, nitrieten of zelfs zware metalen mee uit de kraan. Zulke stoffen denatureren het koffie-aroma helemaal.

 

Je kan dit oplossen door filterkannen te gebruiken of een filtersysteem op de waterleiding te monteren. Sommige volautomatische koffiezetapparaten hebben een ingebouwd filtersysteem dat naast kalk ook smaak- en geurbedervende stoffen uit het water filtert. 

 

Mineraalwater of regenwater om koffie te zetten: een goed idee?

Als het leidingwater in jouw regio niet de juiste kwaliteit heeft, is mineraalwater een goed alternatief. Let er wel op dat niet elk merk geschikt is voor koffie. De meeste bevatten zelfs te veel bestanddelen die de smaak beïnvloeden. De beste mineraalwaters voor koffie bevatten zo weinig mogelijk mineralen en verstoren zo weinig mogelijk het koffiearoma. 

 

Regenwater en ook putwater hebben een onaangepaste zuurtegraad, bevatten sporen van vervuiling en kunnen bacteriologisch besmet zijn. Daarnaast zit regenwater en putwater vol minerale zouten en onzuiverheden. Geen goede match voor je lievelingskoffie!

 

Het verdict: welk water kies je voor je koffie?

De beste optie voor het lekkerste resultaat is gefilterd leidingwater. In België heeft het leidingwater namelijk een neutrale pH-waarde, wat de perfecte basis is voor een kop koffie. Merk je dat het kraantjeswater te hard is, dan zijn er verschillende mogelijkheden om het water te filteren. 

 

Waterkannen met koolstoffilters filteren het water bijvoorbeeld voor je het opgiet of in het waterreservoir van je koffiemachine giet. Vele volautomatische koffiemachines hebben zelfs een ingebouwde filter die smaakverstoorders voor jou elimineren. Maar pas ook zeker Marjolein’s tip toe en laat het water even doorkoken voor je het opgiet. 

 

Doe vooral zelf eens de test en zet een kopje koffie met ongefilterd en gefilterd water. Proef je het verschil?

 

Dit vind je misschien ook interessant:

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »