Voor Koffie Kàn is het immers net zo goed van cruciaal belang dat een koffieboer als Ramiro blijft overleven met zijn plantage: het verzekert ons van de koffiekwaliteit die wij nastreven. Bovendien kadert deze steun aan onze handelspartner uit het Zuiden in het complete concept van maatschappelijk verantwoord ondernemen.
De kosten om de machine gedemonteerd te krijgen, verpakt, vervoerd naar Antwerpen, verscheept naar Vera Cruz, daar in te klaren en weer vervoerd dwars door Mexico naar de thuisbasis van Ramiro in Chiapas liepen wel behoorlijk op. 5.000 euro was de raming. En dat zijn kostbare centen voor Ramiro, die hij anders in zijn plantage kan investeren. Koffie Kàn richtte een feitelijke vereniging op ‘Zeemijlen voor Ramiro’, met een rekeningnummer. En we bonden de bedelnap aan: 10.000 strooibriefjes werden rondgedeeld en verstuurd. We spraken zowat iedereen aan die we kennen: dorpsgenoten, klanten, leveranciers, vrienden,….
En - het werkte! In geen tijd haalden we 4.700 euro bij elkaar en enkele trouwe toeleveringsbedrijven van Koffie Kàn kwamen over de brug met consistente sponsoring: de machine is helemaal kostenloos voor Ramiro in Vera Cruz aangekomen. Ramiro kwam in mei 2004 voor een weekje bij Koffie Kàn in Wenduine, om in onze werkplaatsen het vak van koffiebrander te leren. We leerden hem niet alleen om te gaan met de koffiebrandmachine die hij kreeg, maar hij kreeg ook uitgelegd wat er allemaal komt kijken bij gebrande koffie verpakken en aan de man brengen.
Op een Open Dag kwamen sponsors, dorpsbewoners en geïnteresseerden langs om Ramiro te ontmoeten en met hem te praten. Shareholders en communicatie, inderdaad.
Update! Onlangs stuurde Ramiro ons foto's en filmpjes door van de koffiebrander die eindelijk in gebruik is!