• Lorem ipsum

Mexicaanse barbecue-entrecôte

23 Apr 2025

Ingrediënten (voor 2 personen)

  • 2 entrecôtes
  • 3 tomaten
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 100 g gedroogde abrikozen
  • 2 kl chilipoeder
  • 2 kl gemalen koriander
  • 1 kl gemalen komijn
  • 1 kl gemalen zwarte peper
  • 4 el druivenpitolie
  • 1 el tomatenpuree
  • 2,5 dl vers gezette sterke koffie (bvb. Aroma Maragogype of Mokka Espresso)

Bereiding

  1. Ontvel de tomaten (dompel ze enkele minuten onderi n het kokend water, dan gaat het vanzelf). Verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in blokjes. 
  2. Pel de uien en snij ze in ringen. Pel de knoflook en snij die in plakjes. Snij de abrikozen in vieren.
  3. Meng in een kom de kruiden: chilipoeder, koriander, komijn en peper. 
  4. Verhit in de wok 3 eetlepels druivenpitolie. Schep de knoflook, ui en abrikozen erdoor en roerbak 3 à 4 minuten op een laag vuur. 
  5. Laat de tomatenblokjes en tomatenpuree ongeveer 2 minuten meebakken. Strooi driekwart van het kruidenmengsel erover en schenk de koffie erbij. Laat dit 10 minuten zacht sudderen tot er een licht gebonden saus ontstaat. 
  6. Verhit de grillpan (of barbecue of ovengrill) tot ze gloeiend heet is. Roer de rest van de kruiden door de rest van de olie en bestrijk hiermee het vlees
  7. Laat de entrecôtes op hoog vuur ongeveer 6 minuten roosteren. Bestrooi ze met zeezout. 
  8. Leg de entrecôtes op de borden, schep de Mexicaanse koffie barbecuesaus erover. 

 

Wist je dat...?

  • In Mexico wordt koffie niet alleen gedronken, maar ook vaak gebruikt in hartige gerechten zoals barbecuesauzen.
  • De combinatie van koffie en chili versterkt de smaak van vlees en maakt het extra sappig.
  • Druivenpitolie wordt vaak gebruikt in marinades en sauzen vanwege de neutralesmaak en hoge hittebestendigheid.
  • Dit gerecht is perfect voor de barbecue, maar kan ook worden bereid in een grillpan of oven.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »