Ingrediënten (voor 2 personen)
- 2 entrecôtes
- 3 tomaten
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 100 g gedroogde abrikozen
- 2 kl chilipoeder
- 2 kl gemalen koriander
- 1 kl gemalen komijn
- 1 kl gemalen zwarte peper
- 4 el druivenpitolie
- 1 el tomatenpuree
- 2,5 dl vers gezette sterke koffie (bvb. Aroma Maragogype of Mokka Espresso)
Bereiding
- Ontvel de tomaten (dompel ze enkele minuten onderi n het kokend water, dan gaat het vanzelf). Verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in blokjes.
- Pel de uien en snij ze in ringen. Pel de knoflook en snij die in plakjes. Snij de abrikozen in vieren.
- Meng in een kom de kruiden: chilipoeder, koriander, komijn en peper.
- Verhit in de wok 3 eetlepels druivenpitolie. Schep de knoflook, ui en abrikozen erdoor en roerbak 3 à 4 minuten op een laag vuur.
- Laat de tomatenblokjes en tomatenpuree ongeveer 2 minuten meebakken. Strooi driekwart van het kruidenmengsel erover en schenk de koffie erbij. Laat dit 10 minuten zacht sudderen tot er een licht gebonden saus ontstaat.
- Verhit de grillpan (of barbecue of ovengrill) tot ze gloeiend heet is. Roer de rest van de kruiden door de rest van de olie en bestrijk hiermee het vlees.
- Laat de entrecôtes op hoog vuur ongeveer 6 minuten roosteren. Bestrooi ze met zeezout.
- Leg de entrecôtes op de borden, schep de Mexicaanse koffie barbecuesaus erover.
Wist je dat...?
- In Mexico wordt koffie niet alleen gedronken, maar ook vaak gebruikt in hartige gerechten zoals barbecuesauzen.
- De combinatie van koffie en chili versterkt de smaak van vlees en maakt het extra sappig.
- Druivenpitolie wordt vaak gebruikt in marinades en sauzen vanwege de neutralesmaak en hoge hittebestendigheid.
- Dit gerecht is perfect voor de barbecue, maar kan ook worden bereid in een grillpan of oven.