Ingrediënten (voor 6 personen)
- 3 grote eieren, splitsen in dooiers en eiwit
- 4 el griessuiker
- 300 g mascarpone
- 3 el marsala (Italiaanse dessertwijn)
- 2 dl sterke vers gezette espressokoffie (bvb. Mokka Espresso)
- 1 pakje (175g) lange vingers
- muntblaadjes
Bereiding
- Klop de eidooiers met de suiker tot een dikke, lichtgele massa. Roer de mascarpone los met 1 eetlepel marsala en spatel dit luchtig door het dooier-suikermengsel.
- Klop de drie eiwitten stijf en schep het schuim luchtig door het mascarponemengsel.
- Meng de koffie met 1 deciliter water en 2 eetlepels marsala. Dompel de lange vingers hierin onder en laat ze enkele seconden de koffie opzuigen. Niet te lang, zodat ze niet slap en te vochtig worden.
- Leg de helft van de koekjes tegen elkaar en met de gesuikerde kant naar onderen, op de bodem van een rechthoekige schaal van ongeveer 2 liter inhoud.
- Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de lange vingers en strijk de bovenkant glad. Verddeel de overige lange vingers op dezelfde manier hierover en schep daar de rest van het mascarponemengsel op.
- Strijk de bovenkant glad. Bestuif met cacao en dek de schaal af met plasticfolie. Laat alles minst’ends 3 uur in de koelkast opstijven. Prik net voor het opdienen als versiering een klein takje muntblaadjes op de tiramisu.
De geschiedenis van tiramisu
De oorsprong van tiramisu is een onderwerp van debat. Veel Italiaanse regio’s claimen het recept als hun eigen, maar het wordt vaak toegeschreven aan de regioVeneto, in het noorden van Italië, rond de jaren 1960. De naam "tiramisu" betekent letterlijk "trek me op", verwijzend naar het opwekkende effect van de koffie en marsala die het dessert zo bijzonder maken. Het gerecht werd al snel populair in de restaurants van Italië en verspreidde zich daarna naar de rest van de wereld, waar het een vaste waarde werd in vele keukens.
Wist je dat...?
- Tiramisu oorspronkelijk werd geserveerd aan vor jongegeliefden, vanwege de stimulerende werking van de koffie en de energiegevende eigenschappen van eieren en suiker.
- De traditionele tiramisu bevat geen gebakken eieren, maar soms wordt het recept aangepast om het veiliger te maken door het gebruik van gepasteuriseerde eieren.
- In plaats van marsala, kun je ook andere likeuren gebruiken zoals rumofamaretto voor een andere smaakdimensie.
- Tiramisu kan in veel verschillende variaties worden gemaakt: van het toevoegen van fruit zoals aardbeien tot het gebruik van chocolade of noten in de vulling.